Με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΦΕΝ θα θέλαμε να αναφερθούμε σ’ αυτό που ονομάζεται ΠΟΦΕΝ. Η ΠΟΦΕΝ απαρτήζεται από όλες τις τάσεις πλυν όμως του ΕΦΑΕΦΠ. Οι λόγοι είναι θέματα δημοκρατίας και θέματα λειτουργείας του καταστατικού της ΠΟΦΕΝ το οποίο το βρίσκουμε εντελώς αντιδημοκρατικό.

Στο καταστατικό της αναφέρει ρητά ότι  «Συμμετοχή των φοιτητών στον αγώνα για μιαν Κύπρο ενωμένη, ομοσπονδιακή, ανεξάρτητη,(..)» [Άρθρο 3.3α]. Και πιο κάτω στο Άρθρο 4.4α

Άρθρο 3.3α : “Συμμετοχή των φοιτητών στον αγώνα για μιαν Κύπρο ενωμένη, ομοσπονδιακή, ανεξάρτητη, εδαφικά ακέραιη, κυρίαρχη και αποστρατικοποιημένη, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων.” και πιο κάτω: « Οι Φοιτητικές Ενώσεις – μέλη έχουν υποχρέωση: α. Να αποδέχονται το καταστατικό της Ομοσπονδίας (..)»

Δηλαδή αν ένας φοιτητής ή φοιτητική παράταξη ή ακόμη και Φοιτητική Ένωση αποφασίσει ότι η λύση Ομοσπονδίας για το μεγάλο μας πρόβλημα το κυπριακό δεν είναι κατάλληλη θα διαγράφεται, γιατί σύμφωνα πάντα με το καταστατικό της ΠΟΦΕΝ Άρθρο 5.1α :  « Φοιτητική Ένωση – μέλος μπορεί να αποβληθεί από την Ομοσπονδία σε περίπτωση κατά την οποία:

α. Απομακρύνεται ή παραβιάζει το παρόν καταστατικό. (..)»

Άκομη κάποιος διαβάζοντας τον τρόπο εκλογής του συμβουλίου της ΠΟΦΕΝ θα καταλάβει ότι αντι τις αποφάσεις της να τις πέρνουν οι πολλοί αναθέτους σε μικρό ποσοστό «εκπροσώπους» για να πάρουν απόφαση. Αυτό βολεύει ιδίως της Προοδευτική Κ.Φ. η οποία στην Βουλγαρία (για παράδειγμα) έχει, δήθεν, 100% ψήφους!!! Έτσι εκμεταλλέυεται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν Φ.Ε. (ή υπάρχουν εικονικά) για να έχουν επιπλέον έδρες στην ΠΟΦΕΝ.

Όλα τα πιο πάνω έρχονται σε αντίφαση με το Άρθρο 2.1 της ΠΟΦΕΝ:

«Πίστη στη δημοκρατία, την ελευθερία, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την αυτοδιάθεση των λαών.» δημιουργόντας έτσι ένα οξύμωρο σχήμα στο καταστατικό και στον τρόπο λειτουργίας της ΠΟΦΕΝ.

ΘΕΛΟΥΜΕ: Απεγλωβισμό του φοιτητή από τέτοια αντιδημοκρατικά όργανα που απλά και μόνον εξυπρετούν κομματικά συμφέροντα και να δώσουν επιτέλους την ελευθερία λόγου στον ΚΑΘΕ φοιτητή (ανεξαρτήτου ιδεολογίας).

«Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Φερραίος

pofen-300x292

To έμβλημα της ΠΟΦΕΝ – η Θεα Αθηνά με τη ζυγαρία
έχει κλειστά τα μάτια της στις συνεδρίες της Ενωσης..