Δελτίο τύπου Α.Φ.Κ. Τόλμης Ιωαννίνων, Παράταξης του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π

Χρόνια πολλά Συνέλληνες! Κανένας δεν λησμονεί εκείνη την 1η Απριλίου που ο Κυπριακός Ελληνισμός, εμπνευσμένος με τις αξίες και τις διδαχές του πλούσιου εθνικού του παρελθόντος, αποφάσισε να πολεμήσει για να αποτινάξει το βαρύ ζυγό του Βρετανού δυνάστη. Έτσι στρατεύτηκε σύσσωμος υπό τα λάβαρα της ΕΟΚΑ και ακολουθώντας πιστά τις προσταγές του Αρχηγού Διγενή ξεκίνησε έναν Αγώνα που έμελλε να είναι ένας από τους ενδοξότερους της μακραίωνης Ελληνικής ιστορίας.

Δίκαιο αίτημα των υπόδουλων Κυπρίων ήτανε ένα: Η Ένωση με την μητέρα Ελλάδα, που αποτελούσε τον προαιώνιο πόθο αυτής της απόμακρης γωνιάς του Ελληνισμού που ενώ είχε πρωτοστατήσει σε κάθε αγώνα που διεξήγαγαν οι εν Ελλάδι αδελφοί του, αυτός παρέμενε αλύτρωτος. Με το πρώτο κάλεσμα για ξεσηκωμό, απλοί άνθρωποι, αγρότες και μεροκαματιάρηδες, φοιτητές και μαθητές, ιερείς και δάσκαλοι, ΟΛΟΙ ενώθηκαν για να αντιμετωπίσουν τον πολύπειρο και πολυάριθμο στρατό του Στέμματος.

Ήτανε κατά κύριο λόγο αυτή η μεγαλειώδης Κυπριακή νεολαία που δεν λύγισε ποτέ στις απειλές, στα βασανιστήρια, στις αγχόνες και τους πυροβολισμούς που ξαναζωντάνεψε στην Κύπρο Λεωνίδες και Παλαιολόγους, Κολοκοτρώνηδες και Μακεδονομάχους, συγκλονίζοντας όλη την υφήλιο με τις πράξεις αυτοθυσίας και ηρωισμού. Με την ενέργεια που χαρακτήριζε τους νέους της εποχής, δεν δείλιασε ποτέ ενώπιον του δυνάστη αλλά και των προδοτών και των Τούρκων εθνικιστών που χρησιμοποιήσει για να διαλύσει χωρίς επιτυχία τον Αγώνα.

Εκεί που πέτυχε νικώντας κατά κράτος τους Άγγλους η στρατιωτική πτέρυγα του Κυπριακού Ελληνισμού, απέτυχε παταγωδώς η πολιτική ηγεσία που κλήθηκε να διαχειριστεί το νικηφόρο αποτέλεσμα του Αγώνα. Αντί της πολυπόθητης Ένωσης, μας επέβαλαν τη θνησιγενή κολοβή ανεξαρτησία της Ζυρίχης, κάτι που αποτέλεσε τον πρόδρομο για την κορύφωση των τουρκικών σχεδιασμών το μαύρο καλοκαίρι του 1974 με την τουρκική εισβολή.

Σε αυτό το προδοτικό και εθελόδουλο πνεύμα, η πολιτική ηγεσία επιδιώκει εδώ και δεκαετίες να αποτελειώσει τον Κυπριακό Ελληνισμό επιδιώκοντας την αγγλοτουρκική λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και ενώ αποτυγχάνουν διαρκώς στο εθνικό μέτωπο, φρόντισαν με την ανικανότητά τους να σπείρουν τον όλεθρο και στον τομέα της οικονομίας, κάτι που μετέτρεψε την Κύπρο, δανείου υποτελή στο 4ο Ράιχ της Γερμανίας, σκορπίζοντας έστω και τα τελευταία κεκτημένα των παλληκαριών της ΕΟΚΑ. Αυτή η ενορχηστρωμένη προσπάθεια εξανδραποδισμού του Κυπριακού Ελληνισμού απαιτεί ακόμη μια τελευταία «άλωση»: Αυτήν του πνεύματος και της ψυχής μας, έτσι ώστε να μην μπορέσουμε να αντισταθούμε στους κατακτητές της Κύπρου, στρατιωτικούς και οικονομικούς. Έτσι βλέπουμε αφενός την «προοδευτική αριστερά» να προσπαθεί απεγνωσμένα να αποκαταστήσει τους προδότες που εκτέλεσε η ΕΟΚΑ, αφετέρου η «εθνικόφρων δεξιά» να καταργεί τους εορτασμούς για τη σημερινή επέτειο που θα έδιναν δύναμη και κουράγιο στον ταπεινωμένο Κυπριακό Ελληνισμό.

Εδώ είναι όμως που έρχεται το μεγαλείο της σημερινής επετείου. Δεν επιτρέπεται να ξεχάσουμε, να αδιαφορήσουμε, να υποκύψουμε στα δόλια σχέδιά τους. Ας θυμηθούμε και ας γιορτάσουμε την εποποιία της ΕΟΚΑ όπως πραγματικά της αρμόζει. Να εμποτιστούμε με το πνεύμα που έδωσε αυτή την αστείρευτη ενέργεια στους ηρωικούς μαχητές της ΕΟΚΑ και από καθημερινούς ανθρώπους τους μετέτρεψε στους γίγαντες που έτρεπαν σε φυγή τους θρασύδειλους Άγγλους αποικιοκράτες. Να γίνουμε και να νιώσουμε όλοι μας παιδιά της ΕΟΚΑ και ας συνειδητοποιήσουμε το εξής: Ο Αγώνας τους δεν τελείωσε ποτέ και την σκυτάλη την παραδίδουν από τα Φυλακισμένα Μνήματα σε εμάς με μοναδικό κληροδότημά τους τον αγώνα μέχρις εσχάτων. Έως ότου απελευθερωθεί η Κύπρος τόσο από το 4ο Ράιχ, όσο και από την μπότα του Αττίλα και να παλέψει ακόμη και για την επιστροφή της στις αγκάλες της μητέρας Ελλάδας. Τότε και μόνον τότε ολοκληρώνεται η πορεία για την απελευθέρωση της Κύπρου.

Εκ του ΔΣ,

Α.Φ.Κ. Τόλμη