ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ:

Η νεολαία μας και ειδικότερα το φοιτητικό της κομμάτι αποτελούν το πιο ενεργητικό και υγιές κύτταρο ενός λαού. Είναι ο πυρήνας από τον οποίο θα γεννηθούν οι αυριανοί κρατούντες της κοινωνίας, επιστήμονες, ηγέτες και αυτοί που με την παθητική ή ενεργητική τους στάση θα διαμορφώσουν το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι. Έτσι, μια μικρή ομάδα Κυπρίων φοιτητών στα Ιωάννινα, συναισθανόμενοι την ανάγκη να σταθεί αντάξια ενός τέτοιου βάρους, επιδεικνύοντας έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά, πήρε την απόφαση τον περασμένο Σεπτέμβριο, να ιδρύσει παράταξη ΑΥΤΟΝΟΜΗ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ. Η Α.Φ.Κ. ΤΟΛΜΗ κινείται αυτόνομα και ανεξάρτητα, μακριά από στείρες παλαιοκομματικές περιχαρακώσεις, ως αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού φοιτητικού κινήματος.

Αφήνουμε τις παρωχημένες ταμπέλες της δεξιάς και της αριστεράς και ορίζουμε ως προμετωπίδα μας τον ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ. Σεβόμαστε όλους τους φοιτητές, όπου και αν αυτοί αυτοπροσδιορίζονται (δεξιά, κέντρο, αριστερά) και τους καλούμε σε συζήτηση. Είμαστε υπέρ της ΣΥΝΘΕΣΗΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Βασικός άξονας της ενεργοποίησης μας ως κίνηση είναι, φυσικά, το Κυπριακό Πρόβλημα, όπου έχουμε ξεκάθαρη θέση. Εμείς απορρίπτουμε αταλάντευτα οποιαδήποτε λύση η οποία έχει ως βάση της τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι εξ΄ολοκλήρου πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες. Στόχος της κίνησής μας είναι να αποδείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική οδός, η οποία βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Λύση, δηλαδή, απελευθέρωσης αντί ενυπόγραφής αποδοχής της διχοτόμησης, όπως αυτή θα επέλθει με την εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου ΔΔΟ.

Παράλληλα, η κίνησή μας αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση των προβλημάτων που απασχολούν την κυπριακή φοιτητική κοινότητα των Ιωαννίνων όπως τα αυξημένα ναύλα των αστικών ΚΤΕΛ αλλά και το ταξιδιωτικό κόστος από και προς την Κύπρο. Βασικοί πυλώνες των φοιτητικών μας αρχών στηρίζονται στην ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, πλήρως αποστασιοποιημένη από τα οικονομικά συμφέροντα και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Πιστεύουμε πως σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία στην οποία η εθνική ταυτότητα κάθε λαού είναι υπό απειλή η Παιδεία οφείλει να αποδίδει πολίτες με εθνική συνείδηση. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΘΝΟΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ.

Εν κατακλείδι, καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους φοιτητές που ταυτίζονται με τα πιο πάνω και επιθυμούν την αλλαγή πλεύσης, τόσο στα Γιάννενα, όσο και κατ’επέκταση στην Κύπρο, να συστρατευθούν στις τάξεις της Α.Φ.Κ. ΤΟΛΜΗΣ. Με τη σιωπή μας απλώς διαιωνίζουμε τα κακώς κείμενα.