Η σημαντικότητα του Ενιαίου Φορέα Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων ξεπερνάει τα όρια του φοιτητικού κινήματος. Οι παρατάξεις του Φορέα αποτελούν για 40 χρόνια φάρο ιδεών και αγώνων για τους φοιτητές και την Κύπρο. Όσοι περάσανε από τις παρατάξεις του Φορέα θυμούνται με περηφάνια τους αγώνες που είχαν δώσει σε δύσκολες εποχές. Κάποιοι ασυμβίβαστοι αγωνιστές, καταξιωμένοι στους χώρους εργασίας τους και στην κυπριακή κοινωνία, παραμένουν πεπεισμένοι ότι η μόνη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι αυτή που πρώτες οι παρατάξεις του Φορέα χάραξαν, η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

Τον Ιούλιο του 1987 , οι αυτόνομες ενωτικές φοιτητές παρατάξεις Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ Αθήνας, Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης και Δ.Ε.Π. Αμερικής, αποφασίζουν να ενώσουν τη φωνής τους και να σχηματίσουν ένα κοινό φορέα. Το ιδρυτικό συνέδριο πραγματοποιείται το διήμερο 29-30 Ιουλίου 1987 στη Λευκωσία με την συμμετοχή των ολομελειών των τριών φοιτητικών παρατάξεων. Με την πάροδο του χρόνου, στον Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. προσχωρούν οι φοιτητικές παρατάξεις, Ο.Π.Ε.Κ. Α.Τ.Ι., και Α.Φ.ΈΠΑΛξη Πανεπιστημίου Κύπρου. Αργότερα προσχώρησε ο Α.Φ.Σ.Κ. Φλόγα Πάτρας, ενώ στο πρόσφατο συνέδριο του 2011 προσχώρησαν οι παρατάξεις Α.Φ.Κ. Τόλμη Ιωαννίνων και Α.Φ.Κ. Ασπίς Ηρακλείου.

Από την αρχή ο Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. επιλέγει την συνειδητή αποστασιοποίησή του από κόμματα και οργανωμένους πολιτικούς φορείς, και καθίσταται ο ίδιος όργανο έκφρασης μιας μεγάλης μερίδας φοιτητών. Μέσα από τον Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται χωρίς τον έλεγχο και τις οδηγίες των κομματικών στεγανών. Έχοντας στις τάξεις του νέους απαλλαγμένους από μικροκομματικά συμφέροντα, αναλαμβάνει να διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο, δίνοντας καθημερινά τον δικό του αγώνα ενάντια στους κήρυκες του ενδοτισμού και των υποχωρήσεων. Από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του , ο Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. έθεσε σαν στόχο την φραγή του δρόμου στον οποιοδήποτε ορέγεται ένα νέο ξεπούλημα τύπου ομοσπονδίας. Ο Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. έχει να επιδείξει ποικιλόμορφη δράση τα τελευταία χρόνια. Οι πορείες και η διενέργεια ενημέρωσης για όλα αυτά τα οποία οι πολιτικοί ξεχνούν να πουν στους πολίτες, κυρίως ως  προς την επίλυση του κυπριακού, αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της δράσης του Φορέα.

Προσηλωμένος στον δρόμο της Αυτονομίας ο Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π συνεχίζει το δύσκολο μα δίκαιο αγώνα του παρά ολα τα ύπουλα και βιαια κτυπήματα που δεχεται. Μακρια απο κομματικα συμφέροντα, προσωπικες φιλοδοξίες αγωνίζεται για την Απελευθερωση της πατρίδας μας, την εθνικη και ατομικη αξιοπρέπεια και ελευθερία.

ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ