Τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στην Γενική Συνέλευση της Φοιτητικής Ένωσης Πανεπιστημίου Κύπρου (Φ.Ε.ΠΑΝ.) σε συνάρτηση με τις αβάσιμες κατηγορίες τις οποίες εκτοξεύει κάθε χρονιά η Προοδευτική εναντίων του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π για ακροδεξιά, φασιστική οργάνωση μας αναγκάζουν να εκδώσουμε το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Ο Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π αποτελεί το μόνo ΑΥΤΟΝΟΜΟ φοιτητικό 2οβάθμιο όργανο το οποίο έχει δύο βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους κινείται. Πρώτος και κυριότερος είναι ο αγώνας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δηλαδή την απελευθέρωση, μακριά από αντιδημοκρατικές και ρατσιστικές πρόνοιες, οι οποίες κρύβονται πίσω από την Διζωνική Δικοινωτική Ομοσπονδία και δεύτερο τον αγώνα για αυτονόμηση του φοιτητικού κινήματος, κάτι το οποίο είμαστε βέβαιοι πως θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση των φοιτητικών προβλημάτων.

Οι παρατάξεις του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π έχουν να δείξουν αξιόλογο έργο και ήταν και είναι πρωτοστάτες σε πολλές διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος. Η δυνατότητα που έχουμε τις αποφάσεις μας να τις παίρνουμε με μόνο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του φοιτητή, πέρα από κάθε μικροκομματικά συμφέροντα, είναι που μας κάνει να έχουμε τις πιο ξεκάθαρες θέσεις όσον αφορά να φοιτητικά προβλήματα.

Πραγματικά μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η Προοδευτική συνεχίζει να μιλά για φασισμό και ακροδεξιές καταστάσεις στα πανεπιστήμια δακτυλοδίχνοντας τον Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. ενώ την ίδια στιγμή η συμπεριφορά και ο τρόπος δράσης της δείχνει πως η μόνη ακραία παράταξη είναι η ίδια. Εμείς, όμως, δε θα αρκεστούμε απλά σε κατηγορίες χωρίς αποδείξεις (μόνιμη τακτική της Προοδευτικής και των υπολοίπων κομματικών παρατάξεων). Παραθέτουμε τα πιο κάτω στοιχεία:

– Στη Γενική Συνέλευση της Φ.Ε.ΠΑΝ. στις 15/10/09 στελέχη και μέλη της Προοδευτικής, με τη βοήθεια πάντα της «μεγάλης αντιπάλου Πρωτοπορίας, μετέτρεψαν το χώρο της γενικής συνέλευσης σε «ρινγκ» αφού πρώτα δήλωσαν την πρόθεση τους να αποχωρήσουν. Φαίνεται δεν έχουν συνηθίσει σε δημοκρατικές διαδικασίες και αποφάσισαν πως τις θέσεις και απόψεις τους πρέπει να τις περάσουν με άλλους τρόπους. Κάποια στελέχη της Προοδευτικής μας επιτέθηκαν και προσωπικά με ένα εντελώς φασιστικό ύφος, παρακολουθώντας την έντονη αντίδρασή μας στα επεισόδια, κατηγορώντας μας «φασίστες» για τις θέσεις μας στο Κυπριακο.
– Σύμφωνα με το τελευταίο περιοδικό που εξέδωσε η Προοδευτική, ο Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π κατηγορείται ως ακροδεξιά οργάνωση με συνεργασίες με ακροδεξιές φασιστικές οργανώσεις. Φαίνεται, όμως, πως πιάστηκαν αδιάβαστοι αφού ο τηλεοπτικός σταθμός Plus TV απολογήθηκε δημοσίως για οποιαδήποτε λανθασμένό, ασαφές συμπέρασμα, το οποίο μπορούσε κάποιος να εξάξει από ρεπορτάζ του σταθμού, όπου φωτογράφιζε τον Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π να έχει σχέσεις με ακροδεξιές οργανώσεις.

Ίσως κάποιους ενοχλεί η ύπαρξη αυτόνομων φοιτητών μακριά από κομματικά συμφέροντα. Αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Ο Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π θα συνεχίσει να προσφέρει στο φοιτητικό κίνημα μέσα από δυναμικές διεκδικήσεις. Μακριά από κομματικά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες αγωνίζεται για την Απελευθέρωση της πατρίδας μας, την εθνική και ατομική αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Γραφείο Τύπου Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π
Ιανουάριος 2009