Screen shot 2010-07-23 at 6.18.44 PM

Τον περασμένο Ιούλιο 13 αδελφοί μας έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος. Το πόρισμα Πολυβίου καταδεικνύει πασιφανώς τους ενόχους, των οποίων την τιμωρία ζητούσε ο λαός από την πρώτη στιγμή. Ο λαός κινητοποιήθηκε και, μετά από λήθαργο μισού αιώνα, βγήκε κατά χιλιάδες στους δρόμους.

Η έκρηξη εκείνη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής οργής. Παρά τις απελπισμένες κινήσεις του καθεστώτος, το οποίο έσπευσε με αντιτρομοκρατικούς ουλαμούς, δακρυγόνα και πινσκάουερ να σταματήσει το ρεύμα που ζητούσε δικαίωση, ζήσαμε διαδηλώσεις με 20.000 απλούς πολίτες έξω από το Προεδρικό. Απλούς πολίτες, όχι κομματικά ή άλλα οργανωμένα σύνολα. Ο λαός δεν ήθελε η αγανάκτησή του, η οργή του και ο ξεσηκωμός του, να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον όποιον υστερόβουλο. Δεν επιθυμούσε η τιμή στους ήρωες και το αίτημα για δικαίωση να χρωματιστεί. Το κίνημα γεννήθηκε μέσα από τον λαό και ανήκε αποκλειστικά σ’ αυτόν.

Ενημερωθήκαμε από τον Τύπο για την πρόθεση της, ούτω καλούμενης, “ομάδας εθελοντών αγανακτισμένων – αφυπνισμένων πολιτών” όπως κατέλθει στις επικείμενες προεδρικές εκλογές με δικό της υποψήφιο. Διερωτόμαστε: Ποιος νομιμοποίησε την εν λόγω “επιτροπή” ν’ αντιπροσωπεύσει τις χιλιάδες κόσμου που κινητοποιήθηκαν μετά το έγκλημα στο Μαρί; Ποιος τους εξέλεξε ως εκπροσώπους του; Έγινε κάποια δημοκρατική διαδικασία εκλογής εκπροσωπούσας επιτροπής ή οι αποτελούντες την επιτροπή κινήθηκαν αυτοβούλως;

Σε προηγούμενες δηλώσεις της επιτροπής, ακούσαμε να ισχυρίζονται πως δεν εκπροσωπούν παρά μόνο τους εαυτούς τους. Αν εκπροσωπούν μόνο τους εαυτούς τους, να σταματήσουν να καπηλεύονται το κίνημα των αγανακτισμένων (όπως πέρασε στη συλλογική λαϊκή συνείδηση το κίνημα του περασμένου καλοκαιριού). Αν ο στόχος τους είναι η πολιτική καρέκλα, είναι ελεύθεροι να θέσουν όποια υποψηφιότητα θέλουν. Όχι όμως εκμεταλλευόμενοι το όνομα των “αγανακτισμένων”. Οι μόνοι που επωφελούνται από τις ενέργειές τους είναι όσοι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να στιγματίσουν και να σπιλώσουν το κίνημα έξω από το προεδρικό και με την προσφιλή τους τακτική της ψιθυρολογίας άφηναν υπονοούμενα για τη φύση του κινήματος και τους σκοπούς του. Έρχονται λοιπόν σήμερα οι άνθρωποι που αυτοχαρακτηρίστηκαν “συντονιστική επιτροπή” να επιβεβαιώσουν πανηγυρικά όσους προσπάθησαν να στρέψουν αλλού τα βλέμματα για να μην χρεωθούν τη δολοφονία 13 παλικαριών.

Τονίζουμε ότι, σφυγμομετρώντας την τάση του λαού και σεβόμενοι τη βούληση των πολιτών, δεν λάβαμε μέρος στις κινητοποιήσεις του καλοκαιριού ως ΕΦΑΕΦΠ, ως οργανωμένο σύνολο δηλαδή, αλλά σαν άτομα ήμασταν συνεχώς εκεί. Θεωρούμε ωστόσο χρέος μας, ως ενεργό φοιτητικό σύνολο, να επέμβουμε στα πολιτικά δρώμενα και να καταδικάσουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια που πρωτίστως βλάπτει τη μνήμη των 13 ηρώων μας και δευτερευόντως ζημιώνει την ιστορική κινητοποίηση του καλοκαιριού, δίνοντας την ευκαιρία στους δολοφόνους και στους ψιθυρολόγους υποστηρικτές τους να στηρίξουν την προπαγάνδα τους.

Γραφείο Τύπου ΕΦΑΕΦΠ