Δελτίου τύπου Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Με τη γνωστή δικαιολογία, την αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο δηλαδή, και στα πλαίσια των “μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης”, η Κυπριακή Δημοκρατία ακύρωσε για άλλη μια χρονιά την σημαντικότερη στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς  «Νικηφόρος». Η απόφαση για την μη διεξαγωγή της άσκησης ελήφθη από την πολιτική ηγεσία.

Η τακτική άσκηση «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» είναι ετήσια διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας που διεξάγεται σε ολόκληρο τον ελεύθερο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή Σχηματισμών και Τακτικών Συγκροτημάτων, με τη πρόσκληση εφέδρων και εθνοφυλάκων. Τα έτη 2002, 2003 και 2004 οι ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» ματαιώθηκε λόγω των διαπραγματεύσεων στη βάση του αντεθνικού Σχεδίου Ανάν. Η κύρια εκπαιδευτική δραστηριότητα της ΕΦ επαναλήφθηκε το 2005, το 2006 και τελευταία φορά το 2007. Από τότε , σε ένδειξη “καλής θέλησης” και αμοιβαιότητας για τη μη διεξαγωγή της άσκησης «ΤΑΥΡΟΣ» (ΤΟROS) των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, η Κυπριακή δημοκρατία ακυρώνει κάθε έτος την κορυφαία εκπαιδευτική δραστηριότητα της Εθνικής Φρουράς

Με ανακοίνωση, το Υπουργείο Άμυνας, ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση ελήφθη παρότι η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στην πρόταση, που διαβιβάστηκε μέσω του ΟΗΕ, για ακύρωση της αντίστοιχης άσκησης  «Ταύρος», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα κατεχόμενα εδάφη μας, με την συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας.  Η Κυπριακή Δημοκρατία, καταλήγει η ανακοίνωση, αναμένει από την Τουρκία να ανταποκριθεί στην πρότασή της και να ακυρώσει την άσκηση.

Η ΠΕΟΦ καταδικάζει τέτοιου είδους πράξεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την παρτίδα μας και ρίχνει το ηθικό όχι μόνο των εθνοφρουρών αλλά και ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού, που ζει μέσα στην ανασφάλεια λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς. Είναι απαράδεκτο σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο να περνούμε συνεχώς σε μονομερούς υποχωρήσεις, ενώ η Τουρκία καραδοκεί και εκτοξεύει απειλές. Πρόσφατα είδαμε τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου να εκστομίζει απειλές εναντίον της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι Οικόπεδα της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης βρίσκονται σε γκρίζες ζώνες και απειλούσε της εταιρείες που εξέφρασαν ενδιαφέρον για γεωτρήσεις στα Κυπριακά Οικόπεδα.

Ωστόσο παρατηρούμε μια Τουρκία αδιάλλακτη, με σταθερά προκλητική στάση και μια Κύπρο, αδύναμη, να ακολουθεί μια πολιτική συμβιβασμού, μετριοπάθειας και ενδοτισμού. Η «σημαία» της ντροπής είναι εκεί στην πιο ψηλή βουνοκορφή του Πενταδακτύλου για να μας θυμίζει κάθε μέρα που περνά την κατοχή. Την κατοχή που στιγμάτισε τις ζωές μας και που μας στερεί το δικαίωμα να ζούμε ελεύθεροι. Την κατοχή που μας καθιστά πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα. Έχουν καταντήσει την ΕΦ έρμαιο πολιτικών συμφερόντων αντί να εκτελεί το πραγματικό της χρέος που δεν είναι άλλο από το να διαφυλάττει την γη και τα συμφέροντά μας.

«Περισσότερος ιδρώτας στην ειρήνη, λιγότερο αίμα στον πόλεμο»

.

Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ