Δελτίο τύπου ΔΡΑΣΙΣ Κ.Ε.Σ. Παράταξης του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π

Ο Κυριάκος Μάτσης γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Παλαιχώρι της επαρχίας Λευκωσίας. Σπούδασε γεωπόνος στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Κατά τα φοιτητικά του χρόνια είχε έντονη δραστηριότητα και υπήρξε ιδρυτής της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Θεσσαλονίκης. Από τότε ο νεαρός Κυριάκος άφηνε άφωνα τα πλήθη με τις ομιλίες που έδινε σχετικά με το δίκαιο αίτημα των Ελλήνων της Κύπρου για ένωση με την μητέρα Ελλάδα.

Με την έναρξη του αγώνα ο Κυριάκος Μάτσης χωρίς δισταγμό και με καμάρι έγινε μέλος της ΕΟΚΑ. Μετά από προδοσία ο Μάτσης συνελήφθηκε και κρατήθηκε στα κρατητήρια της Ομορφίτας. Παρά τα βάρβαρα βασανιστήρια των αποικιοκρατών ο Μάτσης δεν λύγισε και ανάγκασε τον στρατάρχη Χάρντινγκ για πρώτη φορά να επισκεφτεί κάποιον κατάδικο. Του πρότεινε μάλιστα για να συνεργαστεί μαζί του το υπέρογκο ποσό για την εποχή 500.000 λίρες συν προστασία. Η απάντηση όμως του παλληκαριού μας ήταν «ου περί χρημάτων των αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής» αναγκάζοντας τον Χάρτινγκ να φύγει εκνευρισμένος από τα κρατητήρια.
Τον Νοέμβριο του 1956 ο Κυριάκος Μάτσης κατάφερε να δραπετεύσει από τα κρατητήρια και κατέφυγε και πάλι στα βουνά. Στις 19 Νοεμβρίου του 1958 μετά από νέα προδοσία οι Βρετανοί περικυκλώνουν το κρησφύγετο του στο χωριό Δίκωμο. Ενώ οι Βρετανοί του ζητούν να παραδοθεί αυτός απαντάει με ριπές. Οι Βρετανοί κατά την προσφιλή τακτική τους έριξαν χειροβομβίδες στο κρησφύγετο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ, με αποτέλεσμα να καεί ζωντανός.
Με τον θάνατο του ο Κυριάκος Μάτσης έγραψε ακόμη μια λαμπρή σελίδα στην Ελληνική ιστορία αλλά και στον ηρωϊκό αγώνα της ΕΟΚΑ. Σε αντίθεση με άλλους ο ήρωας μας ως γνήσιος Έλληνας προτίμησε την αρετή από τα λεφτά.
Ως Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ τιμούμε την μνήμη του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, Κυριάκου Μάτση, του ήρωα-ιδεολόγου, όπως συχνά τον χαρακτηρίζουν, της Ένωσης.Επίσης υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του ήρωα και παραδειγματιζόμαστε, τόσο από τη δική του θυσία, όσο και των υπόλοιπων παλληκαριών της ΕΟΚΑ και ακολουθούμε πιστά τον δρόμο τον οποίο αυτοί χάραξαν, για απελευθέρωση και αυτοδιάθεση του νησιού μας. Ορκιζόμαστε πως θα παραμείνουμε πιστοί στα ιδανικά, για τα οποία θυσιάστηκε.

Γραφείο ΤύπουΕ.Κ.Φ ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.


Για το ίδιο θέμα δελτίο τύπου από την παράταξη του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π:   Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης