NEW_LOG_TEI

Δελτίο τύπου Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης, Παράταξης του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π

Ως φοιτητική παράταξη δε θα μπορούσαμε να απουσιάζαμε από το πλέον φλέγον φοιτητικό θέμα της χώρας. Με ένα ύπουλο και δικτατορικό τρόπο η τροϊκοκρατούμενη συνεταιριστική κυβέρνηση ν.δ. πασοκ δημ.αρ. προσπαθεί να υποβαθμίσει το ρόλο των δημόσιων πανεπιστημίων (αει και τει), για να ανοίξει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης της παιδείας.

Με το εν λόγω σχέδιο παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου λεηλασία αρκετών σχολών με κύριο πρόνοια την κατάργηση των σπουδαστικών ειδικεύσεων και την υποβάθμιση αρκετών τίτλων σπουδών. Αυτό το φαινόμενο γίνεται με μόνο κίνητρο την εξάλειψη ειδικευμένων πτυχίων από το δημόσιο πανεπιστήμιο με γνώμονα τη μονοπώληση τους από τις ιδιωτικές σχολές(ιεκ, κολλέγια). Αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας υποδούλωσης του Ελληνικού λαού αφού μετά την οικονομική υποδούλωση μέσο μνημονίων και την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, επέρχεται η επίθεση κατά της παιδείας. Με αυτό τον τρόπο, οι κυβερνώντες προσπαθούν να αφαιρέσουν από τον λαό τα εχέγγυα που απαιτούνται για οργανωμένες μορφές πάλης, αποκόπτοντας τον από την εθνική του ταυτότητα και θέτοντάς τον έρμαιο της παγκοσμιοποίησης. Επιπρόσθετα, καθιστούν την παιδεία προνόμιο των πλουσίων και οδηγούν τις οικονομικά ευπαθείς ομάδες στο περιθώριο και στην ημιμάθεια.

Παρόλα αυτά ως ΠΕΟΦ, θεωρούμε ότι το σύστημα παιδείας χρήζει ριζικής αναδιαμόρφωσης. Οι ίδιες πολιτικές του ρουσφετιού που υπάρχουν στην Ελληνική πολιτική σκηνή το θέτουν προ των πυλών της κατάρρευσης. Μέγιστο αγαθό αυτού του λαού είναι η ιστορία του και οι αξίες του. Μέλημα του Ελληνικού Πανεπιστημίου πρέπει να είναι η Ελληνοκεντρική παιδεία, οι εξειδικευμένοι κλάδοι σπουδών και η δημόσια δωρεάν παιδεία. Αυτό πρέπει να επέλθει μετά από συζήτηση μεταξύ συλλογικών κοινωνικών φορέων και με την συμμετοχή των φοιτητών. Ελέω οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να επιτραπεί καμιά απροκάλυπτη παρέμβαση του Υπουργείου στα εσωτερικά του Πανεπιστημίου και παραβίαση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητού του.

Ως ζωντανό, ενεργό κομμάτι της φοιτητικής νεολαίας της Θεσσαλονίκης, δηλώνουμε αλληλέγγυοι στον αγώνα τον σπουδαστών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού και αντιτασσόμαστε στην μετακίνησή τους σε άλλες πόλεις, στο κλείσιμο και στην συγχώνευση σχολών με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο. Επιπρόσθετα, είμαστε κάθετα αντίθετοι με την λογική των ιδιωτικών πανεπιστήμιων, καθώς το σχέδιο Αθηνά θέτει ρητώς την ανάγκη για κατάργηση συναφών σχολών με υπάρχων σχολές των ΙΕΚ.

Φυσικά, τα εν λόγω σχέδια της κυβέρνησης διαφάνηκαν δύο χρόνια πριν, όπου και ξεκίνησε η διαρρύθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου με τον νόμο Διαμαντοπούλου. Είναι εύλογο απορίας αλλά και άξιο συγχαρητηρίων, το γεγονός ότι συμφοιτητές από καθεστωτικές παρατάξεις πλέον δείχνουν την αντίδρασή τους. Το δυστυχές είναι ότι είναι φανερή η προσπάθεια μικροπαραταξιακών και κομματικών συμφερόντων καθώς και η άγνοια των εν λόγω φοιτητών αφού αυτές οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές είναι αυτές που οι ίδιοι και τα κόμματα τους στηρίζουν.

Εμείς δηλώνουμε για ακόμη μια φορά παρόντες και μετέχουμε στις εκδηλώσεις αντίστασης. Κύριο μέλημά μας, είναι η διαφύλαξη της αυτονομίας των μαζικών κινητοποιήσεων γιατί η εμπειρία μας από παρόμοιες εξεγέρσεις μας κατέστησε σαφές ότι η προσπάθεια πολλών κομμάτων να μονοπωλήσουν τα κινήματα, δεν οδηγά πουθενά παρά μόνο στην καταστροφή τους.

ΑΥΤΟΝΟΜΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΑ – ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ

Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης