Δελτίο τύπου Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης, Παράταξης του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π
Η 25η Μαρτίου αποτελεί διπλή γιορτή, Θρησκευτική και Εθνική, για τον Ορθόδοξο Ελληνισμό. Η ημέρα έναρξης της Επανάστασης δεν ορίστηκε τυχαία, μιας και η 25η Μαρτίου είναι ημέρα εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων απέναντι στην ισχυρή Οθωμανική αυτοκρατορία που τους είχε υπόδουλους για 400 χρόνια, με σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», είχε ως σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους. Στα μέσα Μαρτίου του 1821 είχαν ήδη σημειωθεί σποραδικά επεισόδια εναντίων των Οθωμανών όπως στα Καλάβρυτα, στη Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Πάτρα και γενικά στη Πελοπόννησο.
Η επίσημη έναρξη δόθηκε σηκώνοντας ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός το λάβαρο της επανάστασης στην μονή Μεγίστης Λαύρας στα Καλάβρυτα στις 25 του Μάρτη. Με σωστή στρατηγική, η επανάσταση για να πετύχει ένα δυναμικό χτύπημα από στεριά και από θάλασσα, ξεκίνησε στο νότιο κομμάτι του ελλαδικού χώρου όπου υπήρχαν εμπειροπόλεμοι άνδρες και πλούσια ναυτική δύναμη.
Η επανάσταση τον Απρίλιο απλώθηκε στις Σπέτσες, στα Ψαρά, στην Ύδρα, στην Κάσο, στη Μύκονο, στην Αττική. Στους επόμενους μήνες η επανάσταση απλώθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές. Έτσι, μέσα από πολλούς αγώνες και θυσίες, υπογράφτηκε συνθήκη στις 22 Ιανουαρίου του 1830 από την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ρωσία που αναγνωριζόταν το Ελληνικό κράτος.
Έχουμε χρέος να θυμόμαστε τους αγώνες των προγόνων μας. Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι δεν κερδίζει πάντα το λογικό, οι υπόδουλοι έλληνες ξεσηκώθηκαν σε μια πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία και πέτυχαν την Δημιουργία του Ελληνικού Κράτους. Είχαμε υπόδουλους προγόνους που τόλμησαν να θυσιάσουν την ίδια τους τη ζωή για το εθνικό συμφέρον, πράγμα που σήμερα οι πολιτικοί μας αγνοούν. Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί και να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο, για να φανούμε στο ελάχιστο αντάξιοι στους ήρωες προγόνους μας.
Γραφείο Τύπου Π.Ε.Ο.Φ