Δελτίο τύπου ΔΡΑΣΙΣ Κ.Ε.Σ, Αθήνας, Παράταξης του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π

Συμπληρώνονται φέτος εννέα χρόνια από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 και την απόρριψη του σχεδίου Αναν από την πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού. Οι Έλληνες της Κύπρου, διέσωσαν την εσχάτη την Κυπριακή Δημοκρατία και διατήρησαν την αξιοπρέπεια του τόπου μας, αποτρέποντας την μετατροπή του νησιού σε τούρκο-βρετανικού προτεκτοράτου, με τη συντριπτική πλειοψηφία του 76%.

Εννέα χρόνια πριν, ο κυπριακός Ελληνισμός κλήθηκε να αποφασίσει το μέλλον του, υπερψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας το σχέδιο για λύση του Κυπριακού, του τότε γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. Κόφι Ανάν. Το σχέδιο ήταν βασισμένο στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με φανερά ελαττώματα αλλά και μειονεκτήματα για την ελληνική πλευρά. Ένα σχέδιο έκτρωμα, που ουσιαστικά νομιμοποιούσε την τουρκική βαρβαρότητα και την εισβολή του 1974, καθιστώντας τους φονιάδες των προγόνων κυρίαρχους στον βορρά και συγκυρίαρχους στον νότο.

Έτριζαν οι τάφοι των ηρώων μας, στην ιδέα και μόνο της τουρκοποίησης των χωμάτων που πότισαν με το αίμα τους, με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ο Κυπριακός Ελληνισμός, πιστός στην ιστορία του και τα Ελληνικά ιδανικά που έχει γαλουχηθεί μέσα από τους αιώνες, απέρριψε το ξεπούλημα της πατρίδας μας, συνθλίβοντας έτσι τα ξενόφερτα σχέδια διά-λύσης του νησιού. Ο Ελληνισμός στην Κύπρο, νίκησε της ορέξεις των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και των εχθρών εκ των έσω, οι οποίοι αποκαλύφθηκαν βγάζοντας τις μάσκες πριν από το δημοψήφισμα. Η ξευτίλα της πολιτικής σε όλο της το μεγαλείο.

Είδαμε πολιτικούς ηγέτες, που μέχρι τότε τους είχαμε σαν υπερασπιστές του Ελληνισμού στην πολιτική σκηνή του τόπου, να αγωνίζονται με νύχια και με δόντια για τον εξευτελισμό και τερματισμό της Ελληνικότητας στην Κύπρο. Οι ηγέτες της ψευδο-πατριωτικής δεξιάς, την πιο κρίσιμη ώρα για τον τόπο μας, απέδειξαν πως το γαλάζιο χρώμα το οποίο υπηρετούν δεν είναι το γαλάζιο της Ελλάδας, αλλά του ευρώ και των λιρών (τότε). Είδαμε τον πατέρα της α-δεξιάς να απειλεί λέγοντας ότι η τυχόν απόρριψη του σχεδίου θα σήμαινε το τέλος των αγώνων του κυπριακού λαού, ενώ το δημιούργημα του, το αμερικανοκινούμενο κόμμα του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός απειλούσε τον ανυποψίαστο πολίτη, ότι αν δεν δεχτούμε το σχέδιο αυτό, θα επέλθει μια δεύτερη “μικρασιατική καταστροφή”. Κι όμως η ελληνική ψυχή δεν ξεγελάστηκε και τους ξευτίλισε. Απέδειξε περίτρανα την βρώμα της “δεξιάς” οικογένειας.

Μακριά από τα κομματικά συμφέροντα και τα προσωπικά οφέλη από τους ξένους οίκους που προωθούσαν το σχέδιο Ανάν και με μόνη έγνοια την διατήρηση της ελληνικότητας του νησιού, το κίνημα μας από τη πρώτη στιγμή, τον Νοέμβριο του 2002 όταν κατατέθηκε το 1ό σχέδιο Ανάν, ήταν παρόν στους αγώνες για την απόρριψη του. Αμέσως μετά την καταβολή του σχεδίου, το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. γίνεται το πρώτο οργανωμένο κίνημα που τάσσεται ενάντια στο σχέδιο και αναλαμβάνει το τομέα ενημέρωσης και διαφώτισης των πολιτών. Οι συναγωνιστές μας καθημερινά ήταν στους δρόμους, τόσο στη Κύπρο όσο και στην Αθήνα, διαφωτίζουν και ενημερώνουν φοιτητές και πολίτες για τις πρόνοιες του σχεδίου.

Τραγική ειρωνεία στην υπόθεση της Κύπρου, είναι ότι οι ίδιοι πολιτικοί που απειλούσαν τον Κυπριακό Ελληνισμό τότε με αφανισμό (Ν. Ανα(ν)στασιάδης, Κασουλίδης, Στυλιανίδης, Καιτούλα κτλ.), σήμερα βρίσκονται στα ανώτατα κυβερνητικά αξιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φυσικά με την ανοχή και την ψήφο του Κυπριακού Ελληνισμού, αφού μετά το ιστορικό ΌΧΙ φρόντισαν να επανέλθει ο κομματικός φανατισμός.

Πέρασαν από εκείνο το ΟΧΙ εννέα χρόνια αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση όσον αφορά την τύχη της Πατρίδας μας. Δεν μας έφτανε η πενταετής εφιαλτική διακυβέρνηση Χριστόφια που φρόντισε να φέρει το Κυπριακό στην χειρότερη του φάση (εκ περι(ν)τροπής προεδρία, παραμονή εποίκων, σταθμισμένη ψήφος, συνεχής αναγνώριση ψευδοκράτους, κτλ), κατάφεραν με την βοήθεια της σημερινής Κυβέρνησης, Νίκου Ανα(ν)στασιάδη να οδηγήσουν την χώρα και στο οικονομικό αδιέξοδο.

Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα, εν έτει 2013 μπροστά στην πλήρη εξαθλίωση της Εθνικής μας αξιοπρέπειας και είμαστε σίγουροι ότι εκμεταλλευόμενοι την σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, οι ξένοι δυνάστες μαζί με τους εδώ εκπροσώπους τους, δεν θα αργήσουν  να μας παρουσιάσουν ένα νέο σχέδιο «Ανάν» που θα «σώζει» την Κύπρο από όλα της τα προβλήματα.

Όπως και τότε έτσι και σήμερα όμως, μπροστάρηδες στον αγώνα για την αποτροπή νέων σχεδίων τύπου Ανάν βρίσκεται το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα αποδεχτούμε ποτέ μια λύση παρόμοιου τύπου (Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας), αλλά θα αγωνιζόμαστε για τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού Προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Όσο δύσκολη και να είναι η οικονομική μας κατάσταση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την επιστροφή ΟΛΩΝ των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, την εκδίωξη ΟΛΩΝ των εποίκων, την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων, την ελευθερία της ιδιοκτησίας, εγκατάστασης και διακίνησης για όλους τους πολίτες και την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Η ιστορία γράφεται με ΑΝΥΠΑΚΟΗ. ΌΧΙ ξανά, όσες φορές και αν χρειαστεί. Σε κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος της πατρίδας μας, θα μας βρίσκουν απέναντι τους. Θα είμαστε η φωνή του παραλόγου, της δικιάς τους λογικής.

ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ – ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Γραφείο Τύπου

Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.