Untitled

Ο Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τα πέντε νομοσχέδια που αφορούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας.
Η ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής, με 33 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον, ενέκρινε τα πέντε νομοσχέδια που αφορούν το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα. Καταλυτική ήταν η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στο ζήτημα της προστασίας των μη βιώσιμων δανειοληπτών και στην κατάργηση των καταχρηστικών ρητρών, με την οποία εξασφαλίστηκε η πλειοψηφία.

Το πλαίσιο καταψήφισαν ΑΚΕΛ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας. Συγκεκριμένα η συμφωνία στην οποία κατέληξαν την ύστατη τα τρία κόμματα της πλειοψηφίας, επί των τεσσάρων «κόκκινων γραμμών» που έθεσε η ΕΔΕΚ, προνοούσε:
-Κατάργηση καταχρηστικών χρεώσεων των τραπεζών.
-Απαλλαγή εγγυητών για δάνεια ως 250.000, είτε αρχικό ποσόν είτε υπόλοιπο δανείου, στις περιπτώσεις που γίνεται εκποίηση κατοικίας και καθαρή περιουσία εγγυητών ως 1 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένης πρώτης κατοικίας).
-Προστασία μη βιώσιμων δανειοληπτών για έξι μήνες, με προοπτική παράτασης για όσο χρειαστεί.
-Πρόταση νόμου για να λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία του ενυπόθηκου ακίνητου, σε εκποιήσεις και για σκοπούς αναδιάρθρωσης δανείων, στη βάση εκτίμησης του κτηματολογίου.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις εκτιμάται ότι καλύπτουν το 85% των ευάλωτων δανειοληπτών και εγγυητών.Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τη τρόικα και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου. Η εκκρεμότητα αυτή είχε παγώσει τις διαδικασίες για σχεδόν 8 μήνες
Παρά τις απειλές της Τρόικας περί μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός υπερψήφισης από την ολομέλεια της Βουλής ενός τέτοιου επικίνδυνου νομοσχεδίου.
Θεωρούμε επίσης τραγική ειρωνεία να ψηφίζουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο αυτοί που συνεχίζουν ακάθεκτοι να αποδέχονται εν καιρό οικονομικής κρίσης τον παχουλό τους μισθό, αυτοί που την ίδια στιγμή που ο απλός φορολογούμενος πολίτης έβαζε υποθήκη το σπίτι του για να δώσει ένα καλύτερο μέλλον στην οικογένειά του οι εν λόγω κουστουμάτοι κύριοι έβλεπαν τα χρέη τους να διαγράφονται χωρίς να έχουν δώσει στην τράπεζα ούτε και ένα σεντ.

Αξιοσημείωτο γεγονός «τραγικής ειρωνείας» αποτελεί για ακόμη μια φορά η «κάλπικη» και γεμάτη κομματικά συμφέροντα σύγκρουση ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ. Είναι απορίας άξιον πόσο θράσος χρειάζεται για να επιρρίπτει ευθύνες αυτός που κάλεσε την Τρόικα στο νησί σε αυτόν που την καλοσώρισε με ανοιχτές αγκάλες, και το αντίστροφο.

Ως Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. αρνούμαστε κατηγορηματικά να γίνουμε για δεύτερη φορά πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα. Απαιτούμε από την παρούσα πολιτική ηγεσία του τόπου να εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, να πράξει αυτό που όφειλε εδώ και τόσο καιρό. Ζητάμε την άμεση απόδοση ευθυνών για την οικονομική κατάρρευση τους κράτους. Οι μόνες εκποιήσεις που θα δεχτούμε είναι οι εκποιήσεις των ακινήτων που ανήκουν στους κλέφτες του κράτους που μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι με τα αυτοκίνητα πολυτελείας τους και απολαμβάνουν τον ύπνο του δικαίου στις πολυτελείς σπιταρόνες τους.