Εκπρόσωποι του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. (Ενιαίος Φορέας Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων), Μετώπου Κυπρίων Φοιτητών Η.Β και της Αυτόνομης Κίνησης Μαθητών Ε.Φ.Ε.Ν. (Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων) παρευρέθηκαν στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού, στο οδόφραγμα της Δερύνειας, το Σάββατο 10 Αυγούστου. Οφείλουμε να συγχαρούμε την Πρωτοβουλία μνήμης για την συγκινητική εκδήλωση, η οποία συμπεριελάμβανε ομιλίες, φωτογραφικό υλικό και ομοίωμα προσφυγικού καταυλισμού του 1974. Ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας κυρίευσαν τον καθένα μας όταν αντικρύσαμε αντίσκηνα όμοια με εκείνα όπου κάποτε ζούσαν οι παππούδες και οι γονείς μας, εκεί όπου μορφώνονταν, εκκλησιάζονταν και ζούσαν. Παράλληλα, οι ομιλίες των εκπροσώπων της Πρωτοβουλίας μνήμης και ειδικά της κόρης του Ηρωομάρτυρα Τάσου Ισαάκ, Αναστασίας, αναζωπύρωσαν την απαίτηση του κάθε παρευρισκομένου, όπως και κάθε ανελεύθερου Έλληνα Κύπριου που αναζητά τη Λευτεριά, για Επιστροφή στα αιματοβαμμένα μας εδάφη. Με το πέρας της εκδήλωσης, ψάλλαμε τον Εθνικό μας Ύμνο και διανυκτερεύσαμε στον τόπο μαρτυρίου των Ισαάκ – Σολωμού, τον τόπο που τόσο ξεδιάντροπα «παραχώρησαν» οι εν Κύπρω κυβερνώντες ως ΜΟΕ, για να χορτάσουν την όρεξη των ξεριζωμένων που «περνούν τη Γραμμή για μια πόρνη φτηνή ή για καζίνο και πούρα».

Την Κυριακή 11 Αυγούστου, τελέστηκε το μνημόσυνο των δυο ηρωομαρτύρων μας, Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι όπου και παρευρεθήκαμε. Στη συνέχεια, μεταβήκαμε στο Κοιμητήριο Παραλιμνίου, όπου προχωρήσαμε σε κατάθεση στεφάνων στα μνήματα των δύο ηρώων μας. Με το πέρας του τρισαγίου, επιστρέψαμε στο οδόφραγμα Δερύνειας, όπου αντιπροσωπεία του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π, Μετώπου Κυπρίων Φοιτητών Η.Β και των Ελληνόψυχων μαθητών της Ε.Φ.Ε.Ν. κατέθεσε στεφάνι στον τόπο Θυσίας και Μαρτυρίου των Ισαάκ – Σολωμού, στο συρματόπλεγμα της ντροπής.

Μετά λύπης μας, αντιληφθήκαμε την απουσία του μνημείου των Ισαάκ – Σολωμού, το οποίο είχε τοποθετηθεί από την Πρωτοβουλία Μνήμης στον τόπο της θυσίας τους. Το μνημείο απομακρύνθηκε έπειτα από διαταγή της Επίσημης Πολιτείας, δια μέσου του Γενικού Εισαγγελέα. Ενώ η θυσία των Μαρτύρων μας παραμένει νωπή στην μνήμη μας και ενώ κάθε Ηρωικός Νεκρός της Κύπρου, από τον Ονήσιλο μέχρι των Γρ. Αυξεντίου, τον Τάσο Μάρκου και τον Θεόφιλο Γεωργιάδη διατρανώνουν από τον τάφο τους πως η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ αποτελεί την ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ, οι κυβερνώντες επιβάλλουν στην κυπριακή κοινωνία τη Λήθη, χάριν μιας καταστροφικής λύσης του Κυπριακού, την Ομοσπονδία.

Κόντρα λοιπόν στην εν λόγω υποχωρητική και ηττοπαθή νοοτροπία, θεωρήσαμε χρέος μας να τιμήσουμε και τον «Γκούρα» της Ε.Ο.Κ.Α., ηρωικό Υποστράτηγο Τάσο Μάρκου, ο οποίος χωρίς επαρκή οπλισμό, πυρομαχικά και υποστήριξη, υπερασπίστηκε σαν άλλος Λεωνίδας τις δικές του Θερμοπύλες, θυσιαζόμενος στον βωμό της Ελευθερίας. Έπειτα, μεταβήκαμε μέσω πλοιαρίου πλησίον των ακτών της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όπου αγναντεύσαμε την περίκλειστη πόλη, την Γη που ανέθρεψε τους Προγόνους μας, εκεί όπου παρά την κατάρα της βάρβαρης εισβολής συνεχίζει να κτυπά η καρδιά της Ελληνικής Κύπρου. Μεγαλώσαμε με αφηγήσεις για το μεγαλείο της γης του Ευαγόρα, εμείς όμως αντικρύσαμε μια άδεια Αμμόχωστο, μια πόλη-Φάντασμα. Το θλιβερό αυτό θέαμα, αποτελεί για μας προσταγή για επιστροφή στα Άγια χώματά της.

Ενάντια στις σύγχρονες αντιλήψεις των ωχαδερφιστών Κυπρίων, των «ανυπόμονων» επαναπροσεγγιστών που επιθυμούν διακαώς την οποιαδήποτε λύση, ακόμη κι αν αυτή οδηγήσει τον Ελληνισμό της Κύπρου στην καταστροφή, η Αυτόνομη Ελληνόψυχη Νεολαία συνεχίζει τον Αγώνα της. Οι Ηρωικές Μορφές των Ισαάκ, Σολωμού και Μάρκου χαλυβδώνουν τη θέλησή μας για επιστροφή στα Κατεχόμενα Χώματά μας και φωτίζουν το δύσβατο μονοπάτι προς την Απελευθέρωση.

«Εκ γενετής Αυτόνομοι,
Δια Ζωής Μαχόμενοι,
Έλληνες μέχρι Τέλους!»

Γραφείο Τύπου

Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π.

Κατηγορίες: Δελτία Τύπου