Παρευρεθήκαμε σήμερα στην κηδεία του Ήρωα Αντιστράτηγου Καταδρομέα, Γεώργιου Κατσάνη στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Σε έντονο κλίμα, αυτόνομοι φοιτητές έπραξαν το ελάχιστο καθήκον τους για έναν άνθρωπο που έπεσε μαχόμενος για την Ελευθερία της Κύπρου μας. Πλήθος κόσμου ένιωσε την ανάγκη να δώσει το παρόν του στην κηδεία του Αετού του Αγίου Ιλαρίωνα για να δώσει τον τελευταίο ασπασμό στο καμάρι του Πενταδαχτύλου και του Σιδηροκάστρου.

Ο Ήρωας Γεώργιος Κατσάνης έπεσε μαχόμενος υπέρ πίστεως και πατρίδος στις 21 Ιουλίου 1974 κατά την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής στη μάχη κάτω από το ύψωμα του Αγίου Ιλαρίωνα . Ήταν πρόσφυγας από την Ανατολική Θράκη και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ένιωθε ως υποχρέωση το να υπηρετήσει στην Κύπρο. Ο τότε Διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών σε ηλικία 40 ετών έγινε ο μόνος διοίκητης που έπεσε σε πεδίο μάχης ανά το πανελλήνιο.

Ο Γεώργιος Κατσάνης αγωνίστηκε με αυτοθυσία γιατί πίστευε σε ένα σκοπό. Ήθελε την Κύπρο ελεύθερη. Εμείς, ως αυτόνομη νεολαία, του χρωστάμε να αγωνιστούμε για τον σκοπό αυτό. Του χρωστάμε την Κερύνεια ελεύθερη και θα αγωνιστούμε για αυτήν. Πολλοί αναφέρουν ότι ο σπουδαίος Διοικητής σήμερα επαναπατρίστηκε. Ο μεγάλος αυτός Ήρωας όμως μας απέδειξε ότι η αγάπη του για την Κύπρο ήταν τεράστια. Τόση που θυσίασε την ζωή του για το νοτιανατολικότερο σημείο του ελληνισμού. Μπορεί τα οστά του να βρίσκονται στο Σιδηρόκαστρο ωστόσο το πνεύμα του θα παραμείνει πάνω από τις βουνοκορφές του Πενταδαχτύλου και θα θυμίζει την παντοτινή ελληνική παρουσία στο νησί μας. Τέλος, για όσους αμφισβητούν την παρουσία των ελληνικών δυνάμεων στην εισβολή του 1974 το όνομα του και μόνο αποτελεί την καλύτερη απάντηση. «Γεώργιος Κατσάνης» λοιπόν!

Γραφείο Τύπου

Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π.