Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που ο Ελληνισμός της Κύπρου διατράνωσε τον ασίγαστό του πόθο για Λευτεριά και Επιστροφή στην πατρώα μας γη, απορρίπτοντας το εξοντωτικό για τον Ελληνισμό της Κύπρου Σχέδιο Ανάν με το πανηγυρικό ποσοστό του 76%.
Το εν λόγω μόρφωμα, προϊόν των Αγγλο-τουρκικών επιδιώξεων για τη διασφάλιση της εσαεί παραμονής τους στη Μεγαλόνησο, όχι μόνον δεν αφαιρούσε τα υπερπρονόμια των τ/κ τα οποία τους παρείχε το δοτό Σύνταγμα του 1960, αλλά ουσιαστικά τα ενίσχυε. Βάσει του Σχεδίου Ανάν και των προνοιών της ΔΔΟ, η επικράτεια της Κύπρου θα χωριζόταν σε δύο συνιστώντα κρατίδια με κριτήρια το θρήσκευμα και την εθνική καταγωγή των Κυπρίων. Επιπρόσθετα, το σχέδιο αυτό προνοούσε την εκ περιτροπής Προεδρία, ενώ διατηρούσε τα εγγυητικά δικαιώματα της Ελλάδος, της Τουρκίας και της Αγγλίας. Το τραγικό της όλης υπόθεσης ήταν φυσικά το γεγονός ότι τα ίδια άτομα που στήριζαν με μανία τον διαχωρισμό της Κύπρου μέσω εθνοτικών και θρησκευτικών κριτηρίων σε δύο «κρατίδια», είχαν παράλληλα το θράσος να αποκαλούν όσους μάχονταν για μια Κύπρο Ελεύθερη και Ενιαία, διχοτομιστές και απορριπτικούς.
Δεκαέξι χρόνια πριν, στις 24 Απριλίου 2004, οι ναινέκοι ήλπιζαν ότι μέσω του ψευτοδιλήμματος ΔΔΟ ή Διχοτόμηση, θα επιτύγχαναν να πείσουν τον Κυπριακό Ελληνισμό να υπογράψει ο ίδιος την καταδίκη του. Ευτυχώς για εμάς και το μέλλον των παιδιών μας, η θέληση των Κυπρίων για Απελευθέρωση υπερνίκησε τους δόλιους σχεδιασμούς του Γ.Γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και των εν Κύπρω υποστηρικτών του, οι οποίοι επιζητούσαν την απαλλαγή της Τουρκίας από το έγκλημα της εισβολής του 1974 και της έκτοτε κατοχής της μισής μας πατρίδος.
Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η διχοτόμηση της Κύπρου, μέσω της ΔΔΟ, αποτελεί πάγιο στόχο της τουρκικής διπλωματίας από τη δεκαετία του 1950. Όπως αποδείχθηκε ήδη με το Σύνταγμα-Πείραμα της Ζυρίχης, ένα καθεστώς υπό την ομηρία των τουρκικών επεκτατικών επιδιώξεων ΔΕΝ μπορεί να λειτουργήσει. Παρ’ όλα αυτά, οι «φωστήρες» της Κυπριακής πολιτικής σκηνής επιμένουν στην ίδια αποτυχημένη και εθνικά επιζήμια πολιτική τους, χαρακτηρίζοντας τις προδοτικές τους κινήσεις ως «Πατριωτικό καθήκον».
Όπως οι συμπολίτες μας το 2004, έτσι κι εμείς σήμερα διακηρύττουμε ότι το Κυπριακό, ως πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής από τον προαιώνιο εχθρό μας, θα λυθεί μόνον με την επιστροφή του κάθε πρόσφυγα στην πατρογονική του εστία. Θα λυθεί, μόνον με τη δικαίωση των οικογενειών των αγνοουμένων μας, που υπομένουν καρτερικά τη λύτρωσή τους με την εξακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους. Θα λυθεί, μόνον με την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων που επί 46 σχεδόν χρόνια μολύνουν την Άγιά μας Γη.
«Χρόνια σκλαβκιές ατέλειωτες,
τον πάτσον τζιαι τον κλώτσον τους.
Εμείς τζιαμαί, ελιές τζιαι τερατσιές
πάνω στον ρότσον τους.»
Γραφείο Τύπου
Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π.