Σε ευκαιρία για να κατακρίνουν την Κυπριακή Δημοκρατία ανήγαγαν το περιστατικό βανδαλισμού τεμένους στελέχη και πολιτικά πρόσωπα του ψευδοκράτους και της Τουρκίας. Για το συγκεκριμένο περιστατικό, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την «ύπουλη» επίθεση, ενώ παράλληλα καλεί την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου», όπως αποκαλούν την μοναδική νόμιμη και αναγνωρισμένη κρατική οντότητα της Κύπρου, να προφυλάξει «την Ελευθερία της λατρείας και της Ιερότητας των χώρων λατρείας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι παράνομες αρχές του ψευδοκράτους, μέσω του ψευδοπρωθυπουργού Ε. Τατάρ και του «υπουργού εξωτερικών» Κ. Οζερσάι. Σε ανακοίνωσή του, ο Ε. Τατάρ δήλωσε: «Οι Ελληνοκύπριοι και η «διοίκησή τους», πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον του Ισλάμ δεν εξυπηρετούν κανένα. Όσοι αγνοούν αυτού του είδους τη συμπεριφορά, θα γίνουν μάρτυρες οι ίδιοι μεγαλύτερης ζημιάς». Τέλος, με απύθμενο θράσος τόλμησε να κριτικάρει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Α. Γιονλούερ, αντιπρόεδρος του «YDP», του κόμματος των εποίκων. Σύμφωνα με τον Γιονλούερ, το συμβάν στην Λεμεσό είναι «η πιο απτή ένδειξη του γεγονότος ότι πάντοτε θα υπάρχει η φασιστική και επιθετική νοοτροπία στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

Σε συνέχεια της ανέκαθεν υποκριτικής και αλλοπρόσαλλης στάσης της Τουρκίας και της μαριονέτας της στην κατεχόμενη Κύπρο, οι βάρβαροι είχαν την αναίδεια να προβούν σε υποδείξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για την προστασία της «Ιερότητας των χώρων λατρείας». Ως γνωστόν, απότοκο της παράνομης εισβολής και έκτοτε κατοχής της Κύπρου από τον Αττίλα υπήρξε η σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς οι βέβηλοι λεηλάτησαν εκκλησίες, μοναστήρια και νεκροταφεία των Ελλήνων και Αρμενίων Χριστιανών της Κύπρου. Τόλμησαν οι βάνδαλοι να μετατρέψουν τις εκκλησιές που «κοσμούσαν» τα κατεχόμενα μας χωριά για αιώνες, σε στάβλους και τζαμιά, ενώ όσες δεν κατεδάφισαν φρόντισαν επιμελώς να τις «γυμνώσουν», κλέβοντας εκκλησιαστικά κειμήλια και έργα τέχνης απείρου κάλλους και ανεκτίμητης αξίας.

Στον αντίποδα, οι Έλληνες της Κύπρου, παρά την συνεχιζόμενη κατοχή από τις δυνάμεις του Αττίλα, παραμένοντας αφοσιωμένοι στις διδαχές της Πίστης και του Έθνους μας, επιδεικνύουν σεβασμό προς τους λατρευτικούς χώρους των μουσουλμάνων, αρνούμενοι να μιμηθούν την ασεβή στάση που επί χρόνια διατηρούν οι Τούρκοι. Τον «φαρισαϊσμό» του παράνομου καθεστώτος της κατεχόμενης Κύπρου εξέθεσαν και τ/κ δημοσιογράφοι, οι οποίοι με άρθρα τους επικρίνουν την υπερβολική αντίδραση των εκπροσώπων του ψευδοκράτους, σε αντιδιαστολή με την πολιτιστική καταστροφή που οι ίδιοι προκάλεσαν στα θρησκευτικά μνημεία και τους χώρους λατρείας μας. Όσον αφορά την ορολογία που χρησιμοποίησαν οι «εντεταλμένοι» του ψευδοκράτους, για πολλοστή φορά απέδειξε την αδιαλλαξία των «τ/κ αδελφών» καθώς άδραξαν την ευκαιρία για να εξαπολύσουν τις απειλές τους εις βάρος των Ελλήνων της Κύπρου πως «θα γίνουν μάρτυρες οι ίδιοι μεγαλύτερης ζημιάς».

Δυστυχώς για το Γένος μας, έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες της ανυπολόγιστης καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς στην κατεχόμενη προγονική μας Γη και δεν μας φοβίζουν οι απειλές των εγκάθετων της γενοκτόνου Τουρκίας. Βεβαίως, κανείς δεν πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο της τουρκικής προβοκάτσιας, καθώς είναι ιδιαίτερα ύποπτο το εν λόγω περιστατικό. Το μέγεθος της «φθοράς» του τεμένους είναι αμελητέο, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο οι φερόμενοι δράστες να επιθυμούσαν την καταστροφή του. Επίσης, η προβολή που έλαβε το συγκεκριμένο ζήτημα, σε αντίθεση με αντίστοιχα θέματα, μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω υποψίες. Εξάλλου, είναι γνωστή σε όλους η πάγια τακτική της Τουρκίας να υποδαυλίζει την επιθετικότητα των τ/κ εις βάρος των Ελλήνων της Κύπρου μέσω σκηνοθετημένων επιθέσεων. Παρόμοια περιστατικά έλαβαν χώρα στη Μεγαλόνησο, εν μέσω της ασταθούς περιόδου που επικρατούσε πριν και κατά την τουρκανταρσία. Επομένως, επιθυμούμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσει εάν πρόκειται περί μεμονωμένου περιστατικού ή αν αποτελεί προβοκατόρικη ενέργεια της Τουρκίας, με στόχο την περαιτέρω αποδυνάμωση και αποσταθεροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου
Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π.