Επαίσχυντες θέσεις εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης. Συγκεκριμένα, ανέφερε την επιδίωξή του περί επανάληψης των δικοινοτικών συνομιλιών, σε περίπτωση που «επανεκλεγεί» στη θέση του ο παράνομος κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί στις παράνομες εκλογές των κατεχομένων.

Κατ’ αρχάς, μια τέτοιου είδους τοποθέτηση από τον νόμιμο ηγέτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί αναγνώριση των εκλογών που διενεργεί το ψευδοκράτος στο κατεχόμενο τμήμα της πατρίδας μας. Δεν έχει κατανοήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ποια είναι η θέση του και ποιον λαό εκπροσωπεί. Οι δικοινοτικές συνομιλίες, στα 40 και πλέον χρόνια ιστορίας τους, δεν έχουν αποφέρει κανέναν καρπό και δεν έχουν δώσει καμιά ένδειξη πραγματικής Απελευθέρωσης της πατρίδας μας. Το μόνο που έχουν επιτύχει είναι να εδραιώσουν τα τετελεσμένα της εισβολής και την έμμεση επιβολή της ντε φάκτο διχοτόμησης. Η εύλογη απορία που θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο πολίτη, είναι για ποιο λόγο επιμένει η ΚΔ στις δικοινοτικές συνομιλίες, εφόσον ο σκοπός τους είναι η επίτευξη μια ερμαφρόδιτης κατάστασης στο νησί.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ανέφερε ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, θα ασκήσει βέτο για να της αφαιρεθεί η ιδιότητα της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, διαχρονικά έχει γίνει πασιφανές ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από πολιτικές λύσεις σε κανένα από τα φλέγοντα ζητήματα. Ο μόνος πραγματικός τρόπος αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, είναι να χαραχθεί μια ορθή αποτρεπτική πολιτική από τα δύο κράτη του Ελληνισμού, στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και επιτυγχάνοντας συμμαχίες με άλλα ενδιαφερόμενα κράτη, εκμεταλλευόμενοι τα διάφορα πολιτικά χαρτιά που εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως για παράδειγμα το φυσικό αέριο και τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς του.

Ακολούθως, για να καθησυχάσει τα αυτιά της επαναπροσεγγιστικής πτέρυγας των ψηφοφόρων του, αναφερόμενος στο ζήτημα του φυσικού αερίου, έκανε αναφορές σε διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου της χώρας στις δύο κοινότητες ακόμα και πριν τη λύση του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι εάν η Τουρκία σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι έτοιμος να ανοίξει λογαριασμό στο όνομα της «τ/κ κοινότητας» για να δώσει το δικαίωμα στους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν των κερδών από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο φυσικός πλούτος κάθε χώρας δεν διαμοιράζεται σε κάθε πολίτη αναλογικά. Η κεντρική κυβέρνησή της τον διαχειρίζεται. Η κεντρική κυβέρνηση είναι η νόμιμη αρχή της χώρας. Αυτήν την κυβέρνηση οι τ/κ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ. Αν επιθυμούν τα όποια οφέλη από τον φυσικό πλούτο της χώρας, να σταματήσουν να διατηρούν παράνομα ένα κατοχικό έκτρωμα σε εδάφη της ΚΔ. Πολλοί τ/κ διατηρούν πολιτειακά έγγραφα της ΚΔ, παράλληλα με τις ψευδοταυτότητες του ψευδοκράτους, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τα οφέλη του να είναι κάποιος Ευρωπαίος πολίτης και μόνο. Είναι τουλάχιστον αισχρό κάποιος να σφετερίζεται τις περιουσίες των Ελλήνων της Κύπρου, να αποτελεί πολίτη ενός παράνομου κράτους που δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της ΚΔ και παράλληλα να απαιτεί και οφέλη από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της. Είναι ακόμα χειρότερο το γεγονός ότι ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος της ΚΔ έχει αποδεχτεί αυτό το γεγονός και προσπαθεί έμπρακτα να το στηρίξει.

Έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών παραλογιών της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας. Οι αυτόνομοι φοιτητές του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π κάνουν για ακόμα μια φορά ξεκάθαρο ότι απαιτούν την αλλαγή πολιτικής πλεύσης του Ελληνισμού σχετικά με το Κυπριακό. Ενόσω συνεχίζουμε να εντασσόμαστε στη δίνη του δικοινοτισμού, εδραιώνουμε στο νησί μας την κατοχή και αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα της παράνομης τουρκικής εισβολής και της επί 46 χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής. Η συγκεκριμένη συνέντευξη του ΠτΔ αναφέρει ακόμα μια μαύρη σελίδα για το νησί μας και αναδεικνύει την κατάντια μας. Ο φυσικός πλούτος της χώρας μας δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραχωρείται στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης ως αντάλλαγμα για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν συμμαχίες για αποτροπή της τουρκικής προκλητικότητας και για να επιτευχθεί η πραγματική Απελευθέρωση της κατεχόμενής μας πατρίδας.

Γραφείο Τύπου
Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π.