Σε δηλώσεις σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης της δημόσιας υγείας από την επιδημία του κορωνοϊού προέβη ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε για την σχετική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην επιδημιολογική ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αντίστοιχης των κατεχομένων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η ομάδα των κατεχομένων δεν έδιδε αρκετές πληροφορίες σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα στις κατεχόμενες περιοχές και ότι αντιμετώπιζαν την δική μας επιδημιολογική ομάδα με αλαζονεία, λόγω των μηδενικών κρουσμάτων τους. Ενδεικτικό της κατάστασης του ιού όμως στα κατεχόμενα, είναι ότι πραγματοποιήθηκαν 6 χιλιάδες τεστ σε πληθυσμό 360 χιλιάδων ανθρώπων. Αναλογικά, είναι περίπου 5 φορές λιγότερα από τα τεστ που πραγματοποίησε η νόμιμη ομάδα των επιδημιολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γίνεται αμέσως προφανές ότι στα κατεχόμενα προσπαθούν προπαγανδιστικά να επιδείξουν ότι χειρίστηκαν καλύτερα την επιδημία από την ΚΔ.

Εξίσου σημαντικό, είναι ότι ο κ. Κωστρίκης ανέφερε ότι οι επιδημιολόγοι των κατεχομένων εμφανίζονται διστακτικοί όσον αφορά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, γιατί θεωρούν ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από εμάς, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναμένουμε τις αντιδράσεις των επικίνδυνων οπαδών της «επανένωσης» και της «επαναπροσέγγισης», που διερρήγνυαν τα ιμάτια τους για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων από την ΚΔ. Τους ίδιους που χτυπούσαν Εθνοφρουρούς στα οδοφράγματα, γιατί δεν τους επέτρεπαν να πιουν καφέ με τον φίλο τους τον Μουσταφά. «Τέτοιοι ρουφιάνοι, δεν μπορούν να πολεμήσουν για τίποτε», που έλεγε κι ο ποιητής.

Το παράνομο προτεκτοράτο της Τουρκίας επιχειρεί με δόλιους τρόπους να κερδίσει διπλωματικά χαρτιά, ρίχνοντας στην δική μας πλευρά το φταίξιμο για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Την ίδια περίοδο, η κυπριακή Βουλή καταψηφίζει ψήφισμα για κλείσιμο των οδοφραγμάτων μέχρι την οριστική λύση του Κυπριακού.

Εμείς, ως αυτόνομοι φοιτητές, έχουμε εκφράσει πάμπολλες φορές την πάγια μας θέση, περί κλεισίματος των οδοφραγμάτων που συντηρούν την κατοχή. Είναι η μόνη απάντηση στα παιχνίδια εντυπώσεων των κατοχικών αρχών. Όταν η γενοκτόνος Τουρκία εποικίζει την Αμμόχωστο, κάνει ενέργειες για υποκλοπή του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και συνεχίζει την εδώ και 46 χρόνια κατοχή στο νησί μας, χωρίς να έχει υποστεί καμιά συνέπεια για τα εγκλήματα που διέπραξε, είναι τουλάχιστον τραγελαφικό ότι εμείς βαίνουμε παρακαλητοί προς τις κατοχικές αρχές για διάνοιξη των οδοφραγμάτων.

Επιθυμούμε την πραγματική Απελευθέρωση του κατεχόμενου τμήματος του νησιού μας και αυτή δεν μπορεί να έρθει ούτε με «επαναπροσεγγιστικά» πανηγύρια στην οδό Λήδρας, ούτε με δικοινοτικές τηλεδιασκέψεις, ούτε με δικοινοτικές συνομιλίες που θέτουν το Κυπριακό ζήτημα σε λάθος βάση και απενοχοποιούν την Τουρκία από τις εγκληματικές ευθύνες της για την παράνομη εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή. Η πραγματική Απελευθέρωση μπορεί να επέλθει μόνο με τη συνεργασία των δύο ελληνικών κρατών και τη χάραξη ορθή στρατηγικής. Συμπεραίνουμε ότι αν οι αρμόδιοι του ψευδοκράτους δείχνουν την ελάχιστη διστακτικότητα για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, εμείς θα έπρεπε να είμαστε κάθετοι και αποφασιστικοί εναντίον της διάνοιξής τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση και για συνέχιση της πολιτικής του κατευνασμού των τουρκικών σκοπιμοτήτων.

Γραφείο Τύπου
Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π.