Αντιπροσωπεία του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π παρευρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 στον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης στη Λευκωσία.

Την 9η Ιουλίου 1821, ο Τούρκος κυβερνήτης της Κύπρου Κιουτσούκ Μεχμέτ προέβη στη σφαγή των αρχιερέων και προκρίτων του νησιού με πρωτομάρτυρα τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό. Η σφαγή πραγματοποιήθηκε προκειμένου να κατασταλεί οποιαδήποτε απόπειρα εξάπλωσης της Ελληνικής Επανάστασης στη Κύπρο και να αποθαρρυνθεί η συμμετοχή του Ελληνικού Κυπριακού λαού σε αυτή, αφού η υποστήριξη της Ελληνικής Επανάστασης ήταν παλλαϊκό αίτημα του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ως Ενιαίος Φορέας Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων, τιμούμε τη μνήμη των εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 και θα συνεχίσουμε στον δρόμο που αυτοί χάραξαν, τον Αγώνα για μια Κύπρο Ελεύθερη και πάντα Ελληνική. Το 1821 ήταν η Φιλική Εταιρεία, το 1955 η Ε.Ο.Κ.Α, σήμερα ο Αγώνας συνεχίζεται από την αγέρωχη νεολαία, γιατί το χρωστάμε στο αίμα που χύθηκε για ΕΝΩΣΗ και ΛΕΥΤΕΡΙΑ…

«Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,
κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ι-ξηλείψη,
κανένας, γιατί σιέπει την που τα ‘ψη ο Θεός μου.
Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψει!

Σφάξε μας ούλους τζι ας γενεί το γαίμαν μας αυλάτζιν,
κάμε τον κόσμον ματζιελλειόν τζιαι τους Ρωμιούς τραούλλια,
αμμά ξέρε πως ύλαντρον όντας κοπεί καβάτζιν
τριγύρου του πετάσσουνται τρακόσια παραπούλια.»

Ποίημα: «Η 9η Ιουλίου εν Λευκωσία Κύπρω», του Βασίλη Μιχαηλίδη

Γραφείο Τύπου
Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π.