Εκπρόσωποι του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π (ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ Αθήνας, Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης, Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛΞΗ Πανεπιστημίου Κύπρου, Α.Φ.Κ ΤΟΛΜΗ Ιωαννίνων), της Α.Φ.Κ Αιχμής Κομοτηνής, του Μετώπου Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου, της Α.Φ.Κ Νίκης ΤΕ.ΠΑ.Κ και της Αυτόνομης Κίνησης Μαθητών Ε.Φ.Ε.Ν, παρευρέθηκαν σήμερα, 9 Αυγούστου, στο 24ο μνημόσυνο των εθνομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που έπεσαν ηρωικά στην περιοχή του οδοφράγματος της Δερύνειας στην Αμμόχωστο, στις 11 και 14 Αυγούστου 1996 αντίστοιχα. Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι, όπου κατατέθηκαν στεφάνια εις μνήμην των Ηρώων με το τέλος της λειτουργίας.

Ακολούθως, μεταβήκαμε στο Κοιμητήριο του Αγίου Θωμά στο Παραλίμνι, όπου βρίσκονται τα μνήματα των Ηρωομαρτύρων μας, ενώ στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στην κατοχή της πατρίδας μας και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος, λίγα μέτρα πριν το σημείο της θυσίας των εθνομαρτύρων και απέναντι στους Τούρκους κατακτητές. Στο σημείο της θυσίας, τοποθετήθηκε στεφάνι προς τιμήν των. Αργότερα, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου, που πολέμησε ηρωικά ενάντια στους Τούρκους εισβολείς κατά τη διάρκεια της δεύτερης εισβολής, στις 14 Αυγούστου 1974, και που παραμένει μέχρι και σήμερα αγνοούμενος.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Αγώνος Ε.Ο.Κ.Α στη Σωτήρα, όπου ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ιωάννου, αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α, μας εξιστόρησε γεγονότα που βίωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα. Ο πρώην αγωνιστής ήταν συγκρατούμενος του Φώτη Πίττα, του Ανδρέα Κάρυου και άλλων συναγωνιστών του στα κρατητήρια της Πύλας, απ’ όπου δραπέτευσαν μέσα σε κρύπτη κατασκευασμένη σε φορτηγό αυτοκίνητο. Το εν λόγω όχημα βρίσκεται στο Μουσείο Αγώνος. Επίσης, κατατέθηκε στεφάνι στο μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων που βρίσκεται πλησίον του Μουσείου.

Γαλουχημένοι με τις αξίες και τα ιδανικά που μας κληρονόμησαν οι αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α και οι θυσιασθέντες της εισβολής, ο Τάσος και ο Σολάκης ακολούθησαν συνειδητά το μονοπάτι της θυσίας για την Ελευθερία της Κύπρου μας, περνώντας εις το πάνθεον των Ηρώων. Ως νέοι μιας κατεχόμενης πατρίδας και μέχρι την άγια μέρα της Απελευθέρωσης, έχουμε χρέος να διατηρούμε και να τιμούμε τη μνήμη των θυσιασθέντων προγόνων μας, συνεχίζοντας τον δρόμο που χάραξαν για τη Λευτεριά.

Γραφείο Τύπου
Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π.