vaseis

Ως Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π καταδικάζουμε απερίφραστα και καταγγέλλουμε την ωμότητα και βαρβαρότητα με την οποίαν αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλωτές στη βρετανική βάση ακρωτηρίου (02/01/12) από τους αστυνομικούς των βάσεων.

Επειδή γνωρίζουμε καλά την προπαγάνδα και ήδη άρχισαν να αφήνονται υπονοούμενα για τις ευθύνες των διαδηλωτών, θέλουμε να γνωστοποιήσουμε ότι όχι μόνο η βία που ασκήθηκε από πλευράς των αστυνομικών, στο όνομα της χερ μάτζεστι, ήταν υπέρμετρη και αδικαιολόγητη, αλλά ήταν και επιδίωξή τους εξ αρχής. Από την πρώτη στιγμή που οι διαδηλωτές έφτασαν στον εν λόγω χώρο, άρχισαν να δέχονται βρισιές και προπηλακισμούς από τους αστυνομικούς, προφανώς με σκοπό να οξυνθούν τα πνεύματα και να τους δοθεί αφορμή να προβούν σε συλλήψεις.

Γίναμε μάρτυρες, ιδίοις όμμασι, των αστυνομικών να περνούν πάνω από κόσμο ο οποίος είχε καθίσει κάτω στον δρόμο για να καταδείξει τις ειρηνικές τους προθέσεις. Οι προθέσεις τους έγιναν δεχτές από τους αστυνομικούς με πολλή ευχαρίστηση. Τόση, που όχι απλώς δεν αρκέστηκαν να τους ποδοπατήσουν αλλά θεώρησαν καλό να τους κτυπήσουν και με τα ρόπαλα. Είδαμε γυναίκα να πέφτει στον δρόμο και τους αστυνομικούς να τρέχουν από πάνω της και να τη χτυπούν ενώ κειτόταν χάμω. Μια άλλη γυναίκα έτρεξε και κάλυψε με το σώμα της την “τρομοκράτισσα” που ξυλοκοπείτο ενώ βρισκόταν ανήμπορη ξαπλωμένη στον δρόμο, με αποτέλεσμα να δεχτεί αυτή τον ξυλοδαρμό.

Δύο φορές προσπάθησε μικρή ομάδα (των 2 και 3 ατόμων) να προσεγγίσει τους αστυνομικούς με σηκωμένα χέρια για να συζητήσουν. Την πρώτη, χωρίς καμμιά αιτία, δέχτηκαν ψέκασμα από τους αστυνομικούς στα μάτια ενώ τη δεύτερη δέχτηκαν την ειρωνεία και τον χλευασμό των οργάνων που υπηρετούν την χερ μάτζεστι οι οποίοι δεν δέχτηκαν να συζητήσουν. Σε τέτοια σημεία ειρωνίας έφτασαν που όταν σηκώθηκε ελικόπτερο (προφανώς για να αντιμετωπίσει τους 100 άοπλους “τρομοκράτες”) και ρωτήθηκαν αν είχαν σκοπό να κάψουν τους διαδηλωτές, αφού είναι συνήθης τακτική των άγγλων αποικιοκρατών να καίνε όσους δεν μπορούν να νικήσουν, απάντησαν “γιατί επελλάναμε; μπορεί να κρούσουμε τζιαι ‘μεις έτσι”.

Οι υπηρέτες των αγγλικών συμφερόντων προέβησαν και σε δύο συλλήψεις. Η πρώτη αφορά διαδηλώτρια η οποία στην προσπάθειά της ν’ αποφύγει την αστυνομική βία έχασε το ένα της παπούτσι και επέστρεφε μόνη να το πάρει. Η δεύτερη αφορά δικηγόρο ο οποίος ζήτησε να μιλήσει με την πρώτη κοπέλα που είχε συλληφθεί, τι πιο φυσικό σε ένα ευνομούμενο κράτος, και συνελήφθη και ο ίδιος. Τόσο θρασύδειλα και άνανδρα φέρθηκαν. Όταν μάλιστα ο δικηγόρος που τους εκπροσώπησε ζήτησε να μάθει γιατί κατηγορούνται δεν είχαν να του πουν κάτι συγκεκριμένο και μάλιστα δεν έβρισκαν τον αστυνομικό που τους είχε κατηγορήσει!

Μικρή ομάδα των τεσσάρων ατόμων προχωρούσε προς την είσοδο της μονάδας ενώ η μεγαλύτερη μερίδα των διαδηλωτών είχε αποχωρήσει και αστυνομικός φωνάζει “συλλάβετέ τους τζιαι τούτους να τελειώνουμε”.

Οι “πολιτισμένοι” Βρετανοί έδειξαν πάλι το πρόσωπό τους. Το χειρότερο είναι ότι οι εντολές τους εκτελούνταν διά χειρός Κυπρίων, που ασπάστηκαν το στέμμα. Κυπρίων που χωρίς κανένα δισταγμό σήκωναν το ρόπαλό τους και έψαχναν κεφάλι. Ο στόχος ήταν το κεφάλι.

Υ.Γ: Κύριε Χριστόφια ευχαριστούμε που τους πιστώσατε τις Βάσεις εώς our children and grandchildren. Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την ωμή και αδικαιολόγητη βία που ασκήθηκε στους πολίτες της οι οποίοι διαδήλωσαν καθώς αποτελει συνταγματικό τους δικαίωμα.