Screen shot 2010-07-23 at 6.18.44 PM

Όπως συνηθίζει κατά διαστήματα το Foreign Office, έτσι και πρόσφατα αποδέσμευσε και δημοσίευσε έγγραφα και αρχεία εκ των οποίων αρκετά αφορούσαν την Κύπρο και την κρίσιμη περίοδο 1935 -1960.

Στα έγγραφα αποκαλύπτονται οι φρικαλεότητες που διέπρατταν οι Άγγλοι κατά των Ελλήνων της Κύπρου, τόσο στα βασανιστήρια που οδηγούνταν οι αγωνιστές, αλλά και στους δρόμους όπου διαδήλωνε ο κόσμος για την Ένωση με την Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 11χρονης μαθήτριας Ιωάννας Ζαχαριάδου, που παρά το νεαρό της ηλικίας της δεν γλίτωσε από την Αγγλική θηριωδία.

Βέβαια στην Κύπρο, όλα αυτά ήταν πάντοτε γνωστά από τους ανθρώπους οι οποίοι επέζησαν των κρατητηρίων και των βασανισμών. Η σημασία των εγγράφων είναι ότι έρχονται να ενισχύσουν την αγωγή που κινούν βετεράνοι της ΕΟΚΑ κατά της Βρεττανίας, με επικεφαλής τον αγωνιστή Θάσο Σοφοκλέους. Μια πρωτοβουλία, η οποία ελπίζουμε να προβάλει στη διεθνή κοινότητα το πραγματικό πρόσωπο των Άγγλων και να δείξει μια πτυχή του απελευθερωτικού-ενωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, την οποία ο διεθνής παράγοντας αγνοεί.

Εκτός των βασανιστηρίων, στα έγγραφα διαφαίνεται ο ρόλος της Αγγλίας στην εφαρμογή διχοτομικής λύσης στο νησί. Βασικότατος σταθμός για τους Άγγλους, αποτελούσε η λύση της δοτής και κολοβής ανεξαρτησίας, λύση την οποία είχε αποδεκτεί ο ίδιος ο Μακάριος σε συνάντησή του με την Αγγλίδα Μπάρμπαρα Κασλ από το 1958.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η πρόθεση των Άγγλων να δυσφημίσουν το όνομα του Αρχηγού της ΕΟΚΑ, Γεώργιου Γρίβα, στοχεύοντας μέσω της δυσφήμισης του Διγενή να πλήξουν και το ηθικό υπόβαθρο του Αγώνα. Ένας στόχος τον οποίο προσπαθούν να ολοκληρώσουν εδώ και δεκαετίες κόμματα και εκφραστικά τους όργανα, κυρίως το ΑΚΕΛ.

Τα έγγραφα έρχονται να επιβεβαιώσουν για ακόμη μια φορά το βρόμικο παιχνίδι της Αγγλίας στο μαρτυρικό μας νησί και τον διαρκή της πόλεμο εις βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού. Παρόλο που έχουν επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τα σχέδιά τους, οι Αγγλοτούρκοι αναμένουν την νομιμοποίηση της διχοτόμησης και την παράδοση του ελεύθερου τμήματος της Κύπρου μέσω της εφαρμογής μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Επομένως, στόχος μας πρέπει να είναι η σωστή ερμηνεία των εγγράφων και η αξιοποίησή τους, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παγίδες που ετοιμάζουν για εμάς οι Αγγλοτούρκοι. Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την εθνική μας υποδούλωση και θα τροχιοδρομήσουμε την εθνική μας δικαίωση που δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά την απελευθέρωση του νησιού μας από τον αγγλοτουρκικό ζυγό.

Γραφείο Τύπου ΕΦΑΕΦΠ